Temmuz 18, 2025

Taşköprü’de ‘Beyaz Altın’ Sarımsağın Güçlü Hasadı

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, Avrupa Birliği tescilli 'beyaz altın' sarımsağının hasadı, 40 dereceyi bulan sıcaklıklarda klasik tekniklerle yapılıyor. Üreticiler ve personeller, yaz aylarında kuvvetli şartlarda çalışarak sarımsağın kalitesini müdafaaya devam ediyor.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde “beyaz altın” olarak nitelendirilen sarımsağın hasadı, vakit zaman 40 dereceyi bulan sıcaklıkta klâsik yöntemlerle yapılıyor.

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye’de coğrafik işaret tescili bulunan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 28 bin dekarda üretiliyor.

Kastamonu ve Taşköprü’nün yanı sıra etraf vilayetlerden gelerek sarımsak tarlasında çalışan çalışanlar, kavurucu sıcağa karşın hasadı sürdürüyor.

Sarımsağın tohumunun şubat ve martta toprakla buluşturulduğunu lisana getiren Uysal, “Temmuzun 15’inin gelmesiyle gün yüzüne çıktı, hasadımızı yapıyoruz.” dedi.

Taşköprü sarımsağının özelikleri hakkında bilgi veren Uysal, şunları kaydetti:

“Taşköprü sarımsağı, Avrupa Birliği tescilli eserler ortasında yer alıyor. Raf ömrü uygun saklama şartlarında en az 10 aydır. En çok tercih edilme sebeplerinden biri budur. Ayrıyeten keskin tadı ve aroması tercih sebeplerinden bir başkasıdır. Üçüncü özelliği ise besin bedeli ve tıbbi pahaları epeyce fazladır.”

Taşköprü sarımsağının, başkalarına nazaran ayırt edici özellikleri bulunduğunu anlatan Uysal, “Parlak beyaz rengi, yumuşak sapa sahip olması bunların başında gelir. En değerli ayırt edici özelliğinden biri, diş renginin kırmızı ve pembemsi olmasıdır. Kurudukça iç kabuk renkleri pembemsi sarımtırak olur.” tabirlerini kullandı.

Son günlerde bölgede sıcak havanın tesirini sürdürdüğüne işaret eden Uysal, “Taşköprü sarımsağının sökümü temmuzda olur. Yapraklarını dökmesi ve kurumasıyla söküme uygun olur. Yaz aylarının ortasında 35-40 derece sıcakta söküm yapılıyor lakin yapacak bir şey yok. Dededen toruna klasik usullerle, el işçiliğiyle sökümü gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

İşçilerden Ali Titrek ise Sinop’un Boyabat ilçesinden sarımsak tarlasında çalışmak için geldiklerini belirterek, “Temmuzda 15-20 gün boyunca sıcağın altında Taşköprü’nün beyaz altınını topluyoruz. Sıcaktan şapkayla korunuyoruz. Temmuzun gelmesiyle hava sıcaklığı 40 dereceyi buluyor fakat buna karşın çalışıyoruz.” dedi.

Satı Kurişgil de sarımsak hasadında çalışmak için Sinop’tan geldiğini söyleyerek, “Çok sıcak oluyor lakin biz elimizden geldiğince çalışıyoruz. Bu işi en doğal biçimde yapıyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: AA / Özgür Alantor – Şimdiki

About The Author